logo_engSpółka inżynieryjno-budowlana Rauta
phone
  • Charków
  • Równe
  • Odessa
  • Dnipro
  • Kijów
Kijów+38 044 364 85 73
info@rautagroup.com
fb

INFOCENTRUM

Główna strona Artykuły Jak zrobić budynek z płyt warstwowych atrakcyjnym?
заказать расчет стоимости

Jak zrobić budynek z płyt warstwowych atrakcyjnym?

11.09.2020

Na dzień dzisiejszy udana koncepcja centrum handlowo-rozrywkowego zawiera nie tylko szeroką rozmaitość dzielnic shoppingu, rozrywek oraz odpoczynku, a również unikalny pomysł projektowy.

Na dzień dzisiejszy udana koncepcja centrum handlowo-rozrywkowego zawiera nie tylko szeroką rozmaitość dzielnic shoppingu, rozrywek oraz odpoczynku, a również unikalny pomysł projektowy.

 

Jednym z najważniejszych składników sukcesu handlowego centrum handlowo-rozrywkowego jest ekspresywny wygląd zewnętrzny, stworzony przy pomocy nowoczesnych materiałów oraz unikalnych rozwiązań fasadowych. Według oceny ekspertów, jaskrawa niezapomniana architektura centrum handlowo-rozrywkowego przyciąga na 15-25% więcej klientów oraz pozwala właścicielowi gmachu zwiększać stawki czynszu na 10-25%, dlatego podczas projektowania deweloperzy zwracają szczególną uwagę stworzeniu koncepcji centrum handlowo-rozrywkowego. Coraz częściej jest użytkowane podświetlenie fasadowe w formie oddzielnych elementów oraz fasad perforowanych o iluminacji, co pozwala przywrócić dodatkową uwagę klientów w nocy.

 

Retroville

 

Jednocześnie, aktualnym zostaje pytanie oszczędności kosztów na eksploatację obiektu, co powoduje stosowanie technologii energooszczędnych jeszcze na etapie projektowania. W celu uzyskania wysokich charakterystyk energooszczędności gmachu inwestorzy zwykle użytkują płyty warstwowe jako najbardziej dostępne oraz energooszczędne rozwiązanie, które jednak może ograniczyć różnorodność architektury centrów handlowo-rozrywkowych.

 

Jednym z unikalnych przykładów innowacji budowlanych, gdy deweloper projektu po raz pierwszy na Ukrainie połączył różne technologii – fasadę wentylowaną oraz płyty warstwowe (system Ruukki Forma) – zostało centrum handlowo-rozrywkowe Retroville o powierzchni 120 tys. m2 w Kijowie.

 

Wysoka hermetyczność oraz energooszczędność przegród zewnętrznych gmachu pozwalają nie tylko tworzyć komfortowy mikroklimat dla klientów, lecz także znacznie zaoszczędzać koszty na ogrzewanie oraz klimatyzację, ostatnie często są porównywalne z kosztami na ogrzewanie, dlatego w projekcie zostały użytkowane płyty warstwowe. W celu zapewnienia ekspresji architektonicznej nad płytami warstwowymi została stosowana fasada wentylowana o różnych okładzinach.

 

Projekt przewidywał łączenie do okładziny zewnętrznej płyt warstwowych kilku typów materiałów osłonowych o wadze do 40 kg/m2, a także reklamy oraz mediaboardów o wadze do 90 kg/m2.

 

 

Jako konstrukcje ścianowe zostały stosowane najbardziej energooszczędne płyty warstwowe Ruukki serii Energy o trendowym kolorze grafitowym, pozwalające zmniejszyć na 20% straty energetyczne gmachu w porównaniu z płytami zwykłymi, reprezentowanymi na rynku Ukrainy. Grubość okładziny górnej stanowi 0,6 mm, wysoka gęstość rdzenia oraz doskonała adhezja kleidła w takich płytach pozwalają łączyć do nich okładziny fasadowe o maksymalnym dopuszczalnym obciążeniu na okładzinę do 90 kg/m2. Po montażu płyt warstwowych na ścianę Retroville zostały wyposażone elementy dekoracyjne w formie lameli stalowych, a także paneli kompozytowych, granitogres oraz HPL.

 

 

Dla wygody klientów centrum handlowo-rozrywkowego został przewidziany szeroki daszek o powierzchni 3 700 m2 wzdłuż przedniej części gmachu, zapewniający komfort w strefach grup wejściowych. W celu zapewnienia smukłości takiej masywnej konstrukcji była wykorzystana kombinacja jednolitych oraz perforowanych profilów design Ruukki, w formie szachownicy. Takie rozwiązanie zapewniło lekkość percepcji konstrukcji, a także stworzyło ekran, tłumiący dźwięk oraz poprawiający komfort akustyczny około centrum handlowo-rozrywkowego.

 

Fasady wentylowane

 

Jedną z wymóg projektu była konieczność załatwienia na fasadzie uniwersalnych miejsc dla łączników w celu umieszczenia szyldów przy unikaniu mostków zimnych. Zadanie zostało dokonane przez stosowanie specjalnych tulei nylonowych o niepołączonych śrubach oraz szynach metalowych, mających poczwórne miejsca łączenia.

 

 

W celu zapewnienia dostępu światła słonecznego do przestrzeni wewnętrznej centrum handlowo-rozrywkowego podczas budowy było zdecydowano zrobić w dachu kopułę o powierzchni 2 tys. m2. To spowodowało możliwe pojawienie „worków śniegu” o olbrzymim obciążeniu na dach do 1,1 t/m2 na przęśle o długości 6 m, oraz konieczności drogiego wzmocnienia szkieletu gmachu. Firma Rauta dokonała alternatywny projekt wzmocnienia dachu wokół kopuły przy użytkowaniu nośnego profilu trapezowego T153 z gatunku stali o wysokiej wytrzymałości S350 o grubości 1,5 mm, w ten sposób znacznie zmniejszając budżet oraz terminy realizacji projektu.

 

 

Wielkie zaciekawienie klientów oraz wysoka zajętość lokali przez najemców potwierdziły, że koncepcja centrum handlowo-rozrywkowego Retroville została wybrana prawidłowo. Projekt pokazał, że rozwiązania fasadowe z płyt warstwowych mogą być efektywnymi energetycznie, pięknymi oraz funkcjonalnymi.

Drugie Artykuły
bannerbanner
Jak zrobić budynek z płyt warstwowych atrakcyjnym?
Jak zrobić budynek z płyt warstwowych atrakcyjnym?
×